Izlet u Šibenik – brodom

Izlet u Šibenik – brodom

 

U okviru studijskog putovanja iskoristili smo priliku i iskušali putovanje brodom na relaciji Vodice – Šibenik – Vodice. Ljubazna prodavačica brodskih prijevoznih karti je pokušala sve da ih mi, osobe s invaliditetom, ne platimo. Ali, od 1. listopada 2021. je na snazi novi pravilnik koji strogo određuje tko i pod kojim uvjetima može ostvariti povlašteni prijevoz. Osobe s invaliditetom jesu kategorija koja ostvaruje povlasticu ali s obzirom da ju nismo imali, morali smo platiti kao svi ostali. Cijena karte iznosi 15,00 kuna u jednome smjeru, što nije puno ako se u obzir uzme da put traje 1,5 sat. Linija prolazi dijelom Kornatskog arhipelaga a pristaje na otocima Prvić i Zlarin. Pitoreskni krajolici, tipična otočna arhitektura, s prekrasnim bojama mora koje se mijenjaju u odnosu na dubinu ostavljaju bez daha.

Povlastica možda nije interesantna za ovako kratka putovanja, ali kako je s njome moguće besplatno putovati i na udaljenije otoke, i da to vrijedi i za automobil na trajektu, priliku svakako treba iskoristiti. Kako se povlastica ishoduje možete pogledati na web stranici Jadrolinije; https://www.jadrolinija.hr/links/prava-osoba-s-invaliditetom Proces ishodovanja traje pa svakako preporučujemo da postupak pokrenete čim prije jer nikad ne znate kada će vam zatrebati.  

Što se našeg iskustva putovanja brodom tiče, moramo napomenuti kako ono nije u potpunosti prilagođeno osobama u invalidskim kolicima. Na ovome brodu nema prilagođenog toaleta. Most na ulazu u brod je dovoljno širok da kolica idu preko njega. Ali, ne preporučujemo putovanje bez pratioca koji zna pružiti dobru asistenciju. Bez obzira na sve, bilo je to jedno pozitivno iskustvo.

Ovoj reportaži dodajemo još jednu značajku. Za vrijeme studijskog putovanja bili smo smješteni u Vodicama u hotelu Imperial 3*. Ovo je rijedak primjer da je niže kategorizirani hotel na Jadranu potpuno pristupačan osobama s invaliditetom. Na žalost, plaža kojoj gravitira tj.ulaz u more nije prilagođen. Od hotela do centra mjesta uz more vodi šetnica dužine oko 1km koja je bez barijera. Na tom potezu postoji kosina s rukohvatima za ulaz u more koja predstavlja (neuspješan) pokušaj prilagodbe. Kao i u velikom broju slučajeva, netko se poigrava osobama s invaliditetom i radi prilagodbu tek da se ispuni forma. Ljudima u kolicima kojima potpuno pristupačna plaža nije prioritet i uvjet preporučujemo ovaj hotel i Vodice kao zanimljivu destinaciju na Jadranu koja i osobama s invaliditetom može pružiti zanimljiv odmor.