NP Krka

NP Krka

Još jedan pothvat projektnog tima projekta UPiT2Go je obuhvatio posjet Nacionalnom parku Krka. Lokalitet nije bio daleko od naše baze u Vodicama pa smo umjesto dnevnog odmora odabrali svi zajedno otići na ovaj zanimljiv izlet. Prilikom provjere vezane za pristupačnost dobili smo odgovor kako Park nije u potpunosti pristupačan ali da ima djelomičnu infrastrukturu koja udovoljava potrebama osoba s invaliditetom i osoblje koje je educirano pružiti podršku. Odlučili smo to provjeriti.

U NP Krka je moguće ući s više strana. Mi smo iskušali ulaz Lozovac s kojega se mogu obići najljepši slapovi parka. Od parkirališta do samih slapova voze niskopodni turistički autobusi koje mogu koristiti i ljudi u invalidskim kolicima. Primijetili smo da vozači imaju iskustvo u pružanju podrške ljudima u kolicima. Međutim, kada dođu dolje, osobe u kolicima mogu obići tek dio ljepota jer do najdonjeg dijela parka, najljepšeg i najdužeg slapa i restorana vodi nekoliko stotina stepenica. Do tog dijela osobe u kolicima bi mogle doći od ulaza Skradin, što obuhvaća vožnju brodom. Međutim, morala bi se kupiti nova ulaznica s obzirom da ona već kupljena vrijedi samo za jedan ulaz. Osobe s invaliditetom imaju besplatan ulaz dok pratioci plaćaju 50,00 kuna.

E sad malo o toaletima… dolje, kod slapova postoji unisex toalet pristupačan osobama s invaliditetom. Međutim gore, kod samog ulaza Lozovac, postoji neadekvatan toalet smješten unutar muškog toaleta koji niti po dimenzijama ne odgovara standardima. U ženskom toaletu postoji slično „zdanje“ koje je pretvoreno u skladište za metle i kante. Žalosno je to što se radi o novome objektu koji nije građen u skladu sa standardima. Pisat ćemo prigovor Parku zbog ovih nepravilnosti i ukazati na potrebu da ulaznice za osobe s invaliditetom i njihove pratnje kupljene na ulazu Lozovac vrijede i na ulazu Skradin i obratno jer su u protivnom diskriminirane. No bez obzira na manjkavosti, svakom tko bude u blizini preporučujemo obilazak parka jer i ono malo koliko možemo vidjeti vrijedi truda jer zadivljuje.