Fitness

Fitness

FITNESS DVORANA
Projekt je realiziran zahvaljujući razumjevanju i financijskoj pomoći Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. U gradu Osijeku niti jedan fitness centar ili teretana nisu pristupačni za osobe s invaliditetom. Iz kontakta sa članovima došli smo do zaključka kako postoji interes za korištenjem ovoga sadržaja s ciljem podizanja razine njihove psiho-fizičke kondicije.

Danas, osim članova ove i ostalih udruga, sadržaj fitness dvorane koriste i osobe bez invaliditeta pa ona predstavlja izuzetan primjer suradnje između ove dvije kategorije građana ali i afirmaciju osoba s invaliditetom i njihovu integraciju u zajednicu u kojoj djeluju.


 

Sadržaj u dvorani


 

MOTOMED – TERAPIJSKI BICIKL

Osoba bez iti jednog pokreta u nogama ovoj spravi prilazi sjedeći u invalidskim kolicima i noge postavlja u držače. Nakon što noge budu fiksirane, uz pomoć upravljačke konzole pokreće se elektro-motor koji okreće pedale ovog pomagala. Brzinu je moguće podešavati prema želji. Noge je moguće pokretati i naprijed i nazad. Uređaj automatski detektira spazam tako da ne postoji mogućnost ozljede.

Korisnici ovoga pomagala svjedoče fantastičnim osjećajem u nogama, dugotrajnoj opuštenosti mišića i smanjenom intenzitetu spazmi.

 

ERGOMETAR ZA RUKE

 

 

 

Ova sprava je osmišljena u samoj udruzi a sastavljena je od terapijskog sobnog bicikla na metalnom postolju. Osoba u invalidskim kolicima može doći ispod sprave i okretanjem pedala snažiti muskulaturu posebno gornjeg dijela ruku; ramena, bicepse i tricepse ali i gornjeg dijela leđa. Specifičnost sprave je da i osoba s tetraplegiom (C-5) može koristiti spravu jer pedale su konstruirane poput vilice u koje se zakvače ruke. Spravu je moguće podešavati po visini.

 

 

 

 

BANCH KLUPA

 

Ova sprava se u dvorani nalazi od osnutka. Specifičnost sprave u odnosu na osobe s invaliditetom je ta da je klupica šira nego na ostalim Banch klupama, postavljena na idealnu visinu zbog lakšeg presjedanja i s mogućnošću podešavanja nagiba naslona. Sprava ima profesionalnu šipku težine 10 kg i čelične utege ukupne težine 60 kg.

 

KOMBINIRKA

 

U dvorani su postavljene tri kombinirane izotoničke fitness sprave od kojih su dvije prilagođene za osobe sa spinalnom ozljedom. Čovjek se u invalidskim kolicima uveze u spravu, postavi leđa uz naslon i može izvoditi tri vježbe; izbačaj, leptir i ???. Treća sprava nije prepravljana za članove koji hodaju i koji na njoj mogu snažiti muskulaturu nožnih mišića. Težinu je  moguće podešavati u rasponu 2 – 50 kg.

 

 

 

 

ORBITRAC

Specifičnost u odnosu na osobe s invaliditetom se sastoji u tome da i osobe koje otežano hodaju ili nemaju ravnotežubez straha mogu koristiti ovu vježbu. Iznad nje postoje oprtači koji se postave na osobu koja koristi spravu tako da ne postoji mogućnost pada.

 

 

 SOBNI TERAPIJSKI BICIKL

Za osobe s djelomičnim invaliditetom. Stabilnost ove sprave ne dozvoljava prevrtanje.

 

 

 

TRAKA ZA HODANJE – TRČANJE

Traku mogu koristiti i osobe s djelomičnim invaliditetom, koje otežano hodaju ili nemaju ravnotežu. Spravu je moguće postaviti ispod oprtača koji onemogućavaju pad osobe koja ju koristi. Prilikom vježbe moguće je podešavati brzinu i nagib površine po kojoj se hoda. Na upravljačkoj konzoli postoji osigurač koji trenutno zaustavlja traku.

 

 

RUČNI UTEZI

Težine u rasponu 0,5 – 5 kg. Meke spužvaste ovojnice i čičak trake omogućavaju korištenje i osobama s tetraplegiom.