Tjedan osoba s para/tetra plegijom

Tjedan osoba s para/tetra plegijom

UPIT je po peti puta od osnutka organizirao seminar za svoje članove s ciljem edukacije i prevencije nekih stanja koja mogu biti pogubna za osobe sa spinalnom ozljedom. Ova manifestacija je održana povodom Tjedna osoba sa para/tetra plegijom koji se u RH obilježava svaki prvi tjedan u mjesecu lipnju.

Gosti-predavači ove godine su bili specijalisti KB Osijek; dr.Želimir Orkić spec.kirurg koji je govorio o dekubitusima, mogućnostima njegova liječenja u ustanovi iz koje dolazi, prevenciji njegova nastanka te upotrebi V.A.C. uređaja koji pridonosi zacjeljivanju kroničnih rana. Drugi predavač je bio dr.Danijel Šimašek spec.infektolog čije predavanje se dotaknulo infekcija specifičnih za spinalno ozlijeđene prvenstveno onih uro-genitalnog trakta te infekcija koje ulaze kroz dekubitus.

Dina Orlandini iz Omiša, čllanica Udruge spinalno ozljeđenih Splitsko-dalmatinske županije je imala izlaganje o svojim iskustvima rehabilitacije u Ljubljani te komparaciju između te i one koju je imala prilike dobiti u Varaždinskim toplicama. U raspravu se uključilo nekoliko sugovornika koji su izrekli brojne kritike i nezadovoljstvo rehabilitacijom u RH.

Imali smo čast ugostiti i predsjednicu HUPT-a gđu.Mandu Knežević i predsjednika zagrebačke udruge spinalnih ozljeda SOZ  g.Janka Erlich-Zdvoraka te još nekoliko članova HUPT-a iz Zagreba i Bjelovara.

Na seminaru se okupilo 26 osoba u invalidskim kolicima što predstavlja do sada najveći skup ove vrste u organizaciji udruge UPIT.

Donator ovogodišnjeg seminara je tvrtka Bauerfenid d.o.o. bez čije pomoći organiziranje ove manifestacije ne bi bilo moguće na čemu im se najiskrenije zahvaljujemo.