Održan seminar povodom tjedna OSO-a

Održan seminar povodom tjedna OSO-a

U subotu 16.lipnja , u hotelu Osijek održan je, sad već tradicionalni, 7. po redu seminar u organizaciju UPIT-a povodom tjedna osoba sa spinalnom ozljedom. Svake godine se trudim izabrati neku temu koja će biti zanimljiva svim članovima udruge, a tiče se njihovih problema proizišlih iz njihovih trauma. Tako je ove godine za temu izabrana “Fizikalna terapija i liječenje boli kod osoba sa spinalnom ozljedom u KB Osijek”. Kao gosti seminara bili su nazočni dr.Suzana Čalošević, spec.fizijatari dr.med.Hrvoje Černohorski. Dr. Suzana Čalošević iznijela je u svom predavanju sve aspekte oko toga tko bi sve trebao biti uključen u rehabilitaciju i resocijalizaciju kod spinalnih ozljeda, od nastanka ozljede pa do povratka kući nakon završenog post operativnog ljućenja, te nastavku fizikalnih vježbi nakon povratka kući radi održavanja psiho-fizičke kondicije u što boljem stanju. Jer sa svim tim vježbama doprinosimo što kvalitetnijem životu.
Nakon dr. Čalošević iznio je svoje predavanje i dr.med.Hrvoje Černohorski koji je svim prisutnima pojasnio kako bol koju, vjerojatno, svi osjećamo na ovaj ili onaj način, a dijelimo ih na akutne i kronične u današnje vrijeme s medicini i znanjem koju posjeduju stručni ljudi u KB Osijek više nije potrebno trpjeti jer postoje razni lijekovi i medicinska oprema koje to ublažavaju i smanjuju. Svi prisutni su dobili anketni listić koji su ispunili, a bio je da bi se prikazalo tko ima koju razinu boli i ako bude potrebno da će biti pozvan na specijalistički Pregl ed u KBO.
Poslije održanih predavanja okupljenima se obratila gospođa Manda Knežević predsjednica krovne udruge HUPT-a i iznijela pojedinosti o tome što je HUPT do sad radio i koji su planovi za daljnje djelovanje te pohvalila UPIT kao jednu od naj aktivnijih podružnica.
Za kraj su svoje prezentacije pomagala održali naši sponzori ispred tvrtke Bauerfeind gđa. Jelena Šakić i gos. Nikola Koluder koji su iznijeli informacije o novom pravilniku HZZO-a i kolicima koja se mogu dobit na doznake, te gđa. Danijela Kovač ispred tvrtke Lentismed koja je iznijela informacije na poboljšanju i prilagodbi hidrofilnih urinarnih katetera za krajnje korisnike, više o proizvodima i svemu drugom možete saznati na njihovim web stranicama.
Sve se završilo zajedničkim ručkom i neformalnom druženju i razgovoru nakon svega.
Valja napomenuti da se na ovaj seminar odazvao do sad najveći broj članova HUPT-a na što se zahvaljujemo svima, jer ovo se prvenstveno zbog njih sami i organizira.