ParkirOS

ParkirOS

Udruzi je od strane Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije odobreno financiranje projekta ParkirOS kojime želimo aktualizirati problematiku zloporabe parkirnih mjesta označenih znakom pristupačnosti, probuditi svijest i savjest građana, senzibilizirati ih u odnosu na potrebe osoba s invaliditetom.

Sam projekt obuhvaća aktivnosti: edukacija volontera koji će sudjelovati u provedbi projekta, izrada idejnog IT rješenja koje bi moglo smanjiti ovu zloporabu, organizacija performansa u smislu „uzurpacije“ parkirnih mjesta jedne subote u rujnu u užem gradskom središtu, organizacija Završne konferencije.

Da bi projekt bilo moguće realizirati potrebna nam je pomoć 30-40 volontera. Partneri su nam dvije srednje škole iz Osijeka; Gimnazija Gaudeamus i Elektrotehnička i prometna škola. Učenicima ove dvije škole će biti prezentiran projekt i upućen poziv da u njemu sudjeluju i kao volonteri i kao tvorci idejnog rješenja koje će kreirati korištenjem svih raspoloživih IT resursa.

Volonteri su nam potrebni na dan održavanja performansa kojim ćemo na nakoliko sati onemogućiti parkiranje vozilima u Županijskoj ulici. Svaki volonter će biti zadužen da pazi na nekoliko invalidskih kolica koja će biti postavljena na parkirnim mjestima i za podjelu letaka koji ukazuju na ovu problematiku. Akciju će pratiti službenici Odjela Prometne policije PU Osječko-baranjske, predstavnici škola/partnera, predstavnici udruge koja provodi projekt.

Za izradu idejnog rješenja učenici će imati više od dva tjedna. Svako idejno rješenje sam učenik će prezentirati pred tročlanom komisijom u čijem će sastavu biti po jedan predstavnik škole/partnera i jedan predstavnik osječke IT tvrtke Spin informatica d.o.o. Komisija će ocijeniti radove i donijeti odluku o prva tri najbolja rješenja koja će biti nagrađena poklon bonovima modne tvrtke H&M; 1. mjesto 500kn, 2. mjesto 300kn, 3. mjesto 200kn.

Uručenje nagrada i podjela Zahvalnica svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta će biti realizirano na Završnoj konferenciji.

Potencijalni malodobni volonteri u školu moraju donijeti Izjavu potpisanu od strane roditelja kojom se slažu da njihovo dijete pohađa edukaciju „Biti volonter“ i sudjeluju u akciji uzurpacije parkirnih mjesta invalidskim kolicima predviđenoj za 23.9.2017.

Rok za prijavu za volontiranje je ponedjeljak 11.9.2017.

Iz svake škole je predviđeno sudjelovanje po 20 volontera a selekcija će biti vršena prema redosljedu predanih Izjava roditelja.

Prezentacija idejnih rješenja koja su na tragu mogućnosti smanjenja zloporabe parkirnih mjesta označenih znakom pristupačnosti će biti održana u ponedjeljak 25.9.2017. u sjedištu Gradske četvrti „Tvrđa“, Osijek, Vijenac Ivana Meštrovića 26.

Održavanje Završne konferencije je predviđeno za četvrtak 28.9.2017. Lokacija će  biti objavljena naknadno.

Osim navedenih aktivnosti kroz projekt će biti održano niz sastanaka sa predstavnicima srodnih udruga, predstavnicima Odjela prometne policije PU Osječko-baranjske, predstavnicima Upravnih odjela Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u čiju nadležnost ulaze promet i osobe s invaliditetom s ciljem donošenja zaključaka koji će biti upućeni na tijela koja imaju mogućnost uticanja na zakonske izmjene.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže u subotu 23.9.2017. u Županijskoj ulici u vremenu 08:00 – 13:00 sati i tako daju potporu našoj ideji da se osbama s invaliditetom omogući ravnopravnost na svim područjima pa i u dijelu koji se dotiče prometa u mirovanju.

HVALA!