TIJESTO :
10 gr. kvasca
15 gr. šećera
15 gr. soli
500 grama glatkog brašna
1 dcl mlijeka
1,75 dcl vode
0.25 dcl maslinovog ulja
POSTUPAK :
Ugrijati mlijeko na temperaturu tijela i dodati šećer te kvasac, napraviti kvas. Ostaviti da se kvas digne i počne pjeniti.
U brašno dodati kvas i postepeno dodavati mješavinu vode i maslinovog ulja. Miješati tijesto dok se ne sjedine svi sastojci i na kraju dodati sol i nastaviti mijesiti tijesto do određene glatkoće 20-tak minuta.
Prekriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti da se diže oko 1 sat dok se volumen ne udvostruči. Tijesto premijesiti i staviti da se ponovo diže 20-tak minuta. Nakon toga ga podijeliti u 4 hrpice, taj postupak se naziva buliranje, i ostaviti da stoji do sutra premazano uljem u hladnjaku. Sutradan izvaditi iz hladnjaka i ostaviti oko 1 sat na sobnoj temperaturi te ga onda razvlačiti. Staviti nadjev po želji i peći na 250 ili 350 stupnjeva oko 4 do 5 minuta.
Naši polaznici pripremali su slijedeće pizze ; Funghi, Capriccosu, Sunce, Bianka picante, Calzone, Hawaii, Al tonno, Slavonsku pizzu.
………….. |