PIZZA

PIZZA

TIJESTO :

10 gr. kvasca

15 gr. šećera

15 gr. soli

500 grama glatkog brašna

1 dcl mlijeka

1,75 dcl vode

0.25 dcl maslinovog ulja

POSTUPAK :

Ugrijati mlijeko na temperaturu tijela i dodati šećer te kvasac, napraviti kvas. Ostaviti da se kvas digne i počne pjeniti.

U brašno dodati kvas i postepeno dodavati mješavinu vode i maslinovog ulja. Miješati tijesto dok se ne sjedine svi sastojci i na kraju dodati sol i nastaviti mijesiti tijesto do određene glatkoće 20-tak minuta.

Prekriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti da se diže oko 1 sat dok se volumen ne udvostruči. Tijesto premijesiti i staviti da se ponovo diže 20-tak minuta.  Nakon toga ga podijeliti u 4 hrpice, taj postupak se naziva buliranje, i ostaviti da stoji do sutra premazano uljem u hladnjaku. Sutradan izvaditi iz hladnjaka i ostaviti oko 1 sat na sobnoj temperaturi  te ga onda razvlačiti. Staviti nadjev po želji i peći na 250 ili 350 stupnjeva oko 4 do 5 minuta.

Naši polaznici pripremali su slijedeće pizze ; Funghi, Capriccosu, Sunce, Bianka picante, Calzone, Hawaii, Al tonno, Slavonsku pizzu.

…………..