RADIONICA ZA IZRADU STRATEŠKOG OKVIRA I AKCIJSKOG PLANA OSJEČKE TVRĐE 2021-2027

RADIONICA ZA IZRADU STRATEŠKOG OKVIRA I AKCIJSKOG PLANA OSJEČKE TVRĐE 2021-2027

14. i 15. 10. 2020 u Državnom arhivu održane su u prijepodnevnim satima prezentacije i radionice vezane za rekonstrukciju Tvrđe. Ovo je bio nastavak već održanih radionica na kojima su između ostalih prisustvovali savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Osijek Mario Burek i predstavnik Udruge paraplegičara i tetraplegičara OBŽ.

Održane su tri prezentacije, jednu je održala Ljiljana Belajdžić iz Upravnog odjela za graditeljstvo vezano za odluku da li će u Tvrđi i dalje biti stanovanika ili ne.

Druga redionica bila je vezana za nautički turizam, odnosno za izgradnju pristaništa i održala ju je Božana Matoš koja se bavi riječnim turizmom i radi u konzultantsko tvrtci.

Treću radionicu održala je Sonja Vuković iz Udruge Slap na temu Modeli upravljanja odnosno vrste modela koje se mogu primijeniti na Tvrđu. Govorila je o primjeni modela prema kojem je izgrađen dio Londona i Amsterdama. Primjer je bio i o Monperin d.o.o. iz Istre gdje su se domaćinstva udružila i sada imaju oko 900 suvlasnika, bave se raznim djelatnostima te imaju kamp, vlakić koji vozi do mora, restorane i vrlo su profitabilni na opće zadovoljstvo šire zajednice.

Nakon te tri prezentacije razgovaralo se o nedostatcima kod obnove i idejama za obnovu.

Drugog dana predstavljena je ideja vezana za vodeni tramvaj na rijeci Dravi o čemu je govorio predstavnik Hidroing projektnog biroa. Predviđene su i adekvatni prilazi osobama s invaliditetom za vožnju vodenim tramvajem.

Predstavnici UPIT-a ukazali su na potrebu da se osobama s invaliditetom omogući što lakše kretanje kroz Tvrđu koja bi trebala biti za sve građane kulturno središte grada.