Pametna kolica

Najpametnija kolica do sad, kontrolirate ih mozgom zamislite da idete lijevo i idete lijevo, zamislite da idete desno i idete desno. U Abu Dhabi-ju grupa znanstvenika postavila si je cilj napraviti najpametnija kolica za osobe s invaliditetom i uspjeli su. Obična kolica spojili su s kontrolerom za PS te su njime upravljali kao u video igrama, nakon toga su spojili pogon na vodik koristeći PEMFC proces te su dobili kolica na zelenu energiju, tako da ne moramo puniti baterije nego samo zamijenimo spremnik vodika. Nakon tog ide proces spajanja  mozga i senzora radi upravljanja. Vi samo zamislite i kolica idu kud poželite kao čarolija. I za kraj ima i senzor za otkrivanje prepreka. Za ovo je trebalo samo 5 mjeseci rada, a možete zamisliti što će biti kroz nekoliko godina.

U svijetu postoji 65 milijuna ljudi koji koriste kolica zamislite koliko bi im to olakšalo život zahvaljujući znanosti i modernim tehnologijama.

Ne pitaj te kolika je cijenjena, ne ma ih na tržištu ni za bogate ni preko HZZO-a ali ideja je EXTRA.

Prilog je objavljen u okviru provedbe projekta AssistentOS III. UP.02.2.2.14.0004 koji je u punom i iz—nosu financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

VIDEO