Ian Mackay entuzijast

Ian Mackay entuzijast, borac sa samim sobom, oborio je  vlastiti  rekord (od 24 sata) vožnje elektromotornih kolica kojima se upravlja na dah, jer ozljeda kralježnice  C3 oduzela mu je  i sposobnost kontrole ruku. Mackay je svoj rekord od 208 km poboljšao na 297 km. Svoju avanturu je odvozio 22. lipnja na najduži dan u godini.

”Najbolje stvari u životu obično su i najteže”, kaže Ian Mackay. Mislio je da će mu fizički dio biti teži, no emocionalno je ispalo puno teže.

Prvu pravu neovisnost Ian Mackay je osjetio kad je pomoću pametnog telefona i aplikacija koje su mu pomagale napustio udobnost doma i krenuo u samostalne izlaske. Uz potpunu oduzetost od vrata na dolje i  poteškoćama s disanjem nije znao kako će to ispasti. Telefon mu je omogućio da u svakom trenutku, ali samo kad je to potrebno, zatraži pomoć.

No, ta samostalnost koja se svakodnevno povećavala, od toga ako hoćeš popiti pivo u pivnici, moraš zatražiti  pomoć konobarice, do susreta s ljudima na cesti koji su mu prilazili i davali podršku. A on je svojom idejom potaknuo i druge na slična pomicanja svojih granica.

Uz put se zalagao za razne projekte koji bi osobama u kolicima olakšali život, od barijera javnog prijevoza i mnogih drugih stvari  koje vidite samo ako živite u kolicima.

Lijep poticajni primjer od kojega sam i sam dobio nekoliko ideja.

Prilog je objavljen u okviru provedbe projekta AssistentOS III. kodne oznake UP.02.2.2.14.0004 koji je u punom iznosu financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.      VIDEO 

Više o Ian’s Ride: https://www.iansride.com , https://www.apple.com/ac , https://www.hereandnowproject.org