Kako nas vidite?

Kako nas vidite?

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije osim direktne angažiranosti na programima usmjerenima prema svojim članovima provodi i projekte koji senzibiliziraju određene ciljane skupine koje u trenutku njihove provedbe često niti na jedan način nisu povezane sa osobama s invaliditetom.

U 2013. godini udruga je postala korisnikom sredstava odobrenih od strane Osječko-baranjske županije za provedbu projekta Kako nas vidite?! SLIKE…


 

Ciljana skupina u ovome projektu bili su učenici četvrtih razreda SVIH osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji.

Da se djeca ne bi previše opterećivala uopćenom problematikom osoba s invaliditetom, nastavnici su kao uvod trebali djeci prezentirati najveći i najvažniji problem ove kategorije građana; nepristupačnost javnih objekata što ovim ljudima predstavlja najveću prepreku u životu i onemogućuje im da u većini slučajeva kao osobe bez invaliditeta pohađaju škole, odlaze u trgovinu, poštu, banku, koriste javni prijevoz i sl.

Učenici su pozvani da na jednom satu likovnog odgoja slikaju neki od zadanih motiva koji uključuju osobe s invaliditetom. Nastavnici/razrednici razreda su između radova svih učenika izabrali 10 najistaknutijih i dostavili ih UPiT-u, nakon čega je oformljena Komisija koja je izabrala 50 najboljih radova, od kojih i jedan pobjednički.

Pobjednički bio je rad učenice Anje Erdeši, 4. razreda, osnovne škole Kralja Tomislava iz Našica.

Od izabranih 50 radova UPiT je priredio Izložbu u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Izložba je bila upriličena povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se svake godine obilježava 03.12.

Gosti na otvaranju izložbe bili su učenici razreda iz kojeg dolazi učenica čiji rad je proglašen najbolji, te su nam se pridružili i predstavnici Županije, s obzirom da Osječko-baranjska županija financira implementaciju projekta.
Cijeli razred nakon svečanosti otvaranja izložbe pogledati je kazališnu predstavu iz repertoara Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, nakon čega smo ih počastili u McDonald’s-u, te otišli u šetnju gradom.

Smatramo da je ovakva manifestacija doprinijela senzibilizaciji djece, a li i šire javnosti o problemima integracije osoba s invaliditetom u svakodnevni život pojedinaca.