Prijevoz vlakom

Prijevoz vlakom

Prije nekog vremena imali smo objavu da je osobama s invaliditetom koje se kreću  pomoću kolica  gotovo nemoguće samostalno koristiti  željeznicu  kod nas (HŽ). No poslije sam došao do informacija da je to ipak moguće. Naime, istina je da  procedura, čini se,  nije baš jednostavna. Ovako: prvo trebate imati rješenje o postotku invalidnosti ili neko rješenje o tjelesnom oštećenju kojim to dokazujete. Zatim –  morate 48 sati prije najaviti svoj put i reći odakle  dokle  putujete,  da bi HŽ osigurao vagon i ljude koji bi vam pomogli da se ukrcate na određenoj stanici. Samo veće  stanice: Zagreb, Split, Osijek …  imaju pokretne platforme preko kojih ulazite i izlazite iz vagona, a za manje stanice HŽ  organizira doslovno  “snagatore” koji vas ukrcaju i iskrcaju, te vlak onda staje na peronu koji je najbliži stanici da bi  što lakše izašli .

Osoba s invaliditetom

Korisnici: osoba s invaliditetom 
Opseg popusta: četiri putovanja u odlasku i povratku tijekom godine uz 75% popusta u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka
Osnova za popust: objava za povlašteni prijevoz željeznicom i brodom za osobe s invaliditetom, koju pribavlja i ispostavlja županijski Ured državne uprave. Objava vrijedi 60 dana od dana ispostavljanja.

Pratitelj osobe s invaliditetom

Korisnici: pratitelj osobe s invaliditetom
Opseg popusta100% popusta u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka
Osnova za popust: objava za besplatni prijevoz pratitelja osobe s invaliditetom željeznicom i brodom, koju pribavlja i ispostavlja županijski Ured državne uprave. Objava vrijedi do datuma koji je naveden na objavi osobe s invaliditetom koju prati pratitelj.