Paraplegičar na rellyu Dakar u Peruu

Paraplegičar na rellyu Dakar u Peruu

Talijan Nicola Dutto profesionalni je motociklista koji je pobijedio na mnogim važnim utrkama u Italiji i Europi. Njegov se život u potpunosti promijenio, kada je nakon nesreće u ožujku 2010.   postao paraplegičar.

No, odlučio je nastaviti natjecanja i dvije godine kasnije, već je ponovno sudjelovao u   trkama .

Njegov novi izazov bio je Dakar Rally, ali u početku  Dutto nije mogao sudjelovati u natjecanju, jer prema Marc Comi, bivšem sportskom direktoru Dakara, nije imao licencu za natjecanje. Da bi  stekao licencu morao je voziti neke trke i sudjelovati na prvenstvima.

To je učinio i 2017. godine Nicola se natjecao na rally Merzouga koji je prošao  gotovo u cijelosti. Propustio je završnicu  zbog  zdravstvenih problema. Bio je 81. Iste godine sudjelovao je u reliju Maroka, gdje je uspio završiti na 41. mjestu.

Ova dva iskustva poslužila su mu da ga odaberu za sudjelovanje na Dakar Rallyu 2019., koji je počeo ovog 7. siječnja.

Vozio je prilagođeni KTM 450 Rally . Talijan je morao naporno raditi kako bi bio prvi paraplegičar koji  bi, vozeći  motocikl,  završio izdanje Dakara, koji se u cijelosti vozi po pustinjama Perua.

Oko svih problema koji su se pojavili pomagao mu   je španjolski vozač Julian Villarubia . ”Velika mi je  želja  završiti trku s prijateljem paraplegičarem. Mislim da bi to bilo lijepo pisanje jedne stranice u povijest sporta. Ovo je nešto tako osobno, toliko intimno i velika životna poruka, i doista je motivirajuće”, rekao je Villarubia.

Oni su dio Offroadd Adventure Crew, zajedno s Pablom Toralom i Víktorom Riverom, tim koji je pratio Dutta i pokušao završiti najvažniji rally raid na svijetu.

Na žalost Nicola nije završio Dakar zbog niza nesretnih događaja i nesporazuma ali je odvozio četiri etape dok su mnogi mislili da ne će moći ni jednu. Dokazao im je da griješe.

”Naravno da sam tužan što sam ispao iz Dakara, zbog mene, mog tima i mojih kolega paraplegičara širom svijeta. Htio sam pokazati da smo sposobni za sve, ako se odlučimo na to. Čak i završavanje Dakara i siguran sam da bismo završili utrku da nije bilo  ovog nesporazuma”, rekao je Nikola.

Nikola prije  rellya pogledajte na YOUTUBE.

 

Nikola poslje rellya pogledajte na YOUTUBE.